czwartek, 18 czerwca 2009

Koniec zajęć - wakacje!

Zakończyliśmy zajęcia I i II semestru. Pierwszy rok naszych zmagań minął. Do zobaczenia w październiku. Teraz przygotowujemy się do obozu naukowego.

Wykłady OMNIBUS-a

14 czerwca jeździliśmy do Warszawy na wykłady OMNIBUS-a. Tematyka dotyczyła Mechaniki Mikro- i Makro- Świata, Drgań i Fal w Przyrodzie. Bardzo nam się podobały prowadzone w niezwykle ciekawy sposób wykłady i zaprezentowane nam doświadczenia.

środa, 17 czerwca 2009

Spotkanie 15 i 16 "Unia Europejska, Unia Walutowa,Euro..."

16). Globalizacja - szanse i zagrożenia 15). Unia Europejska, Unia Walutowa, Euro...
1) Zapoznaliśmy się z konkretnymi datami przystąpienia poszczególnych państw członkowskich do UE:
1957: Niemcy, Francja, Włochy, Belgia, Holandia, Luksemburg.
1973: Wielka Brytania, Dania, Irlandia.
1981: Grecja.
1986: Hiszpania, Portugalia.
1995: Australia, Szwecja, Finlandia.
2004: Polska, Litwa, Łotwa, Estonia, Czechy, Słowacja, Węgry, Cypr, Malta, Słowenia.
2007: Bułgaria, Rumunia.
2) Euro- europejska waluta wprowadzona w miejsce walut krajowych. Jest środkiem płatniczym dla 16 państw, tworzących strefę euro.W naszym kraju euro zostanie wprowadzone w 2012/2013 roku.


Wszystkie banknoty euro mają jednakowy wygląd.



16).Globalizacja - szanse i zagrożenia.

Globalizacja-to masowa kultura , masowe towary,masowa konsumpcja,wielkie ponadnarodowe korporacje.
Mówi się , żę symbolem globalizacji jest macdonalizacja. W Limie, Londynie, Tokio możemy iść do identycznej knajpy i jeść identyczne potrawy. Kupić T-shirty tej samej marki , spać w hotelach tej samej sieci.
Macdonalizacja- proces stopniowego upowszechniania się zasad działania restauracji typu "fast food'' we wszystkich dziedzinach życia społecznego -np. w szpitalach , domach handlowych itp.
Szanse Globalizacji:
1. Rozszerzanie demokracji, powstawanie nowego pokojowego systemu światowego,
2. Likwidacja wojen- konfortacja militarna zostaje zastąpiona ekonomiczną,
3.Wyrównanie różnic rozwojowych w krajach mniej zamożnych , zacofanych gospodarczo,
4. Konkurencja wymusza obniżanie cen towarów i usług u lokalnych producentów,
5. Konkurencja wymusza zwiększenie jakości dóbr (towarów i usług) , wprowadzenie innowacji,
6. Tworzenie się nowych kultur na skutek przemieszczania się , mieszania ludzi należących do odmiennych kultur.
Zagrożenia globalizacji:
1.Pogłębienie się bezrobocia (przenoszenie produkcji do innych krajów, tam gdzie jest tańsza siła robocza, obniżanie kosztów produkcji może wymuszać ograniczenie zatrudnienia),
2. Wspieranie małych firm z rynku przez wielkie przedsiębiorstwa. Może nasilać się dystans między krajami wysoko rozwiniętymi , a krajami biednymi,
3.Wzrost "wrażliwości" gospodarki narodowej za załamania na rynkach światowych,
4. Konflikty między narodowe, a międzyetniczne,
5. Zanik tradycji, zwyczajów lokalnych, języków, komercjalizacja kultury,
6. Zanik tożsamości narodowej, spadek znaczenia religii,
7. Ograniczenia niezależności państw.

piątek, 12 czerwca 2009

Spotkanie 13 i 14 " Wodne zamieszanie, czyli jak mieszać i rozdzielać"


1. Sporządzanie mieszanin.
2. Rozdzielanie mieszanin.

Karol i Robert

Sporządziliśmy następujące mieszaniny:
1) woda z solą,
2) woda z siarczanem (VI) miedzi (II),
3) mak i cukier,
4) woda z mąką pszenną,
5) woda z cukrem.
Rozdzielaliśmy mieszaniny następującymi sposobami:
1) odzyskiwanie substancji rozpuszczonej przez odparowanie rozpuszczalnika.
2) odzyskiwanie substancji rozpuszczonej przez odparowanie wody.
3) sączenie ( filtracja).
4) sedymentacja i dekantacja.
5)odzyskiwanie substancji rozpuszczonej przez odparowanie rozpuszczalnika.
Martyna i Ewelina

Sporządziłyśmy następujące mieszaniny:
1) siarczan (VI) miedzi (II) i woda
2) opiłki żelaza i siarką,
3) skrobia i wodą,
4) mak i ocet,
5) olej i woda.
Rozdzielałyśmy je następującymi sposobami:
1) odzyskiwanie substancji rozpuszczonej przez odparowanie wody.
2) metodą fizyczną - za pomocą magnezu
zebrałyśmy opiłki, na talce została siarka.
3) najpierw sedymentacja potem dekantacja.
sedymentacja - powolne opadanie cząstek substancji stałej.
dekantacja - zlewanie cieczy znad osadu.
4) sączenie ( filtracja) - na sączku pozostał mak, a w zlewce ocet.
5) dekantacja.
Wioleta

Sporządziłam następujące mieszaniny:
1) cukier i woda,
2) mak i woda,
3) ocet i woda,
4) pieprz i woda,
5) siarczan (VI) miedzi (II) i sól.
Rozdzielałam mieszaniny następującymi sposobami:
1) odzyskiwanie substancji rozpuszczonej przez odparowanie rozpuszczalnika.
2) sączenie (filtracja) - przepuszczanie mieszaniny przez sączek (filtr)
Na sączku pozostał mak, a w zlewce woda.
3) destylacja - metoda rozdzielania ciekłych mieszanin, polegająca na wykorzystaniu róznych temperatur wrzenia ich składników. Podczas ogrzewania składniki stopniowo odparowują, po czym zostają
skroplone i zebrane do osobnych naczyń.
4) sączenie (filtracja) - przepuszczanie mieszaniny przez sączek (filtr).
Pieprz i wodę wprowadziłam do wody, a następnie przesączyłam mieszaninę, pieprz osadził się na sączku, a zawiesina skrobi pazostała w zlewce.
5) trudno do rozdzielenia.